З якоїсь каші краще починати прикорм: огляд злаків і брендів, вікові особливості

0
32

Зміст:

  • Вікові особливості
  • Магазинна або домашня?
  • Молочна або безмолочна?
  • Асортимент
  • Корисні поради

Злаки — продукти, рекомендовані педіатрами для дитячого харчування. Вони висококалорійні і сприяють набору ваги, багаті вуглеводами, жирами, рослинними білками, харчовими волокнами, мінералами і вітамінами. Всі ці речовини необхідні для розвитку малюка.

Проблема лише в тому, з якою каші починати прикорм, як не помилитися з вибором і не нашкодити ще тільки яка формується маленькому шлунку. Тут варто прислухатися до рекомендацій фахівців, адже останнім часом проводилося величезну кількість досліджень з даного питання.

Вікові особливості

Перший прикорм передбачає виключно безглютенові каші. Вони вводяться в раціон через 3-4 тижні після овочів. Оптимальний вік — 7 місяців, у деяких випадках це можна зробити і раніше, але тільки з дозволу педіатра, під наглядом якого перебуває дитина.

Поспішати в цьому питанні не варто, але і тягнути теж. Справа в тому, що якщо ввести кашу в перший раз в 3 місяці, шлунок ще не готовий до прийняття настільки важкою і серйозною їжі. Якщо ж перестрахуватися і ввести ту ж вівсянку лише в 9-10 місяців, ШКТ дитини вже сформується і буде «в штики» сприймати нововведення.

  • 4 місяці

Давати кашу в якості першого прикорму в 4 місяці рекомендується дітям-искусственникам, якщо у них запори, недобір ваги або непереносимість молока. Якщо з’явилася така необхідність ознайомити малюка зі злаковими саме зараз, ретельно відбирайте продукт для цього. Краще починати з коробкових, на яких вказано саме цей вік.

  • 5 місяців

Немовлятам, у яких спостерігаються проблеми зі здоров’ям, можна додавати каші в прикорм в 5 місяців, але тільки з дозволу педіатра.

  • 6 місяців

Нетерплячі мами, намагаючись урізноманітнити раціон малюка, найчастіше вводять прикорм каші в 6 місяців, хоча це може бути виправдано тільки недостатнім набором ваги.

  • 7 місяців

Якщо дитина не страждає проблемами зі здоров’ям, 7 місяців — ідеальний вік для першого прикорму безглютеновыми кашами.

  • 8 місяців

Якщо за минулі місяці у дитини ніяк не виявилася алергія, можна почати давати йому глютеновые каші.

Буде добре, якщо вік, з якого малюк готовий до вживання каш, визначить педіатр. Якщо немає проблем зі здоров’ям, поспішати не варто. Але в ряді випадків (погано набирає вагу, запори, ферментна недостатність) це доводиться зробити набагато раніше. І якщо таке рішення прийнято, доводиться вибирати, з якого саме продукту почати прикорм.

Думка фахівця. Відомий лікар Е. Комаровський вважає, що саме 7 місяців — найоптимальніший вік для введення в дитячий раціон каші. Він рекомендує це зробити після знайомства малюка з кисломолочним прикормом. На думку Комаровського, давати каші краще останнім денне годування перед сном.

Магазинна або домашня?

Не вщухають суперечки батьків і педіатрів про те, які каші з точки зору приготування повинні вводитися в перший прикорм. Сучасний ринок дитячого харчування пропонує величезну кількість злакових в будь-якому вигляді: каші глютеновые і безглютенові, молочні і безмолочні, рідкі і пюреобразні.

Деякі досить тільки розвести, а інші вимагаю повноцінної варіння. Тут вся відповідальність вибору лежить виключно на батьків, яким корисно буде дізнатися плюси і мінуси домашніх і магазинних продуктів.

Магазинні

Ставлення до коробковим каш неоднозначне. З одного боку, всі розуміють, що до їх виробництва висуваються серйозні вимоги, над їх складом працюють фахівці. Але з іншого боку, всі налякані величезною кількістю консервантів, ГМО, підробок. І все це — на тлі зростаючих цифр дітей зі схильністю до алергічних реакцій.

Крім того, спеціалізоване дитяче харчування на російському ринку з’явилося порівняно недавно, так що у батьків ще не встиг виробитися достатній рівень довіри до подібного роду продуктів.

Переваги:

  • всі інгредієнти ретельно відбираються;
  • їх склад додатково витаминизирован;
  • в деякі додані пробіотики покращують кишкову мікрофлору, і пребіотики, сприяють перетравленню продуктів;
  • економія часу;
  • унікальні формули рекомендовані дітям, схильним до алергії;
  • відповідність гігієнічним і мікробіологічним вимогам до дитячого харчування.

Недоліки:

  • харчування європейського виробництва приготовлено за іншим стандартам і може виявитися небезпечним для прикорму наших малюків;
  • на перший час немовляті потрібно буде готувати зовсім мало їжі, а магазинні консервовані та пакетовані злаки будуть зберігатися дуже недовго;
  • у складі можуть значитися речовини, не зовсім корисні для таких маленьких діток: сахароза або лецитин, наприклад;
  • фінансові витрати.

Рейтинг

  • Фрутоняня (Росія): адаптація під діток вже з 4-місячного віку.
  • Heinz (США): широкий асортимент, але не зовсім природна консистенція кінцевого продукту.
  • Nestle (Швейцарія): відмінна якість, але наявність лецитину, який може викликати алергію.
  • Агуша (Росія): продукти для малюків, починаючи з 5 місяців життя.
  • Celia (Франція): дитяче харчування, що використовується в пологових будинках, але в їх асортименті немає безмолочних каш.
  • Hipp (Німеччина): злаки, приготовані на основі відварів трав.
  • Bebi (Словенія): незважаючи на невисоку вартість, прекрасна якість.
  • Малютка (Росія): адресна спрямованість — малюки, починаючи з 4 місяців; мінус в грудочках, які утворюються при заварюванні.
  • Gerber (США): максимум натуральності і мінімум добавок.
  • Спеленок (Росія): рекомендований вік — 4 місяці, хоча в складі значиться сахароза.
  • Якщо прийнято рішення почати прикорм з магазинної каші, необхідно ретельно вивчити рейтинги кращих виробників. Проаналізувати відгуки педіатрів та батьків. Уважно проглянути всю інформацію про склад обраного продукту. Лише так вдасться порадувати малюка новим смаком і зробити з ним перший крок у доросле життя.

    Якщо ж яскраві коробки в магазинах дитячого харчування вас все-таки лякають, приготуйте кашу в домашніх умовах.

    Домашні

    Педіатри говорять про те, що домашні каші дітям краще починати готувати тільки після року, тому що це не завжди виходить гігієнічно і правильно. То крупа виявиться неякісною, то сміття попадеться, то підгорить, то втече, то пропорції дотримані не будуть. Проблем може виникнути маса.

    І тим не менш в радянський час не було коробкових продуктів, все ростили дітей на забороненій манної каші, починаючи з 6 місяців, — відмінне доказ того, що і в домашніх умовах злак можна приготувати якісно.

    Переваги:

    • впевненість у складі: немає сумнівних добавок, консервантів, цукру;
    • психологічний комфорт: коробкові продукти — це завжди певна частка ризику;
    • задоволення від приготування їжі для улюбленого малюка власними руками;
    • економія: домашні страви трудозатратны, але бюджетны.

    Недоліки:

    • відбирати і промивати крупи доводиться в домашніх умовах, що може бути не завжди гігієнічно;
    • відсутність у них додаткових вітамінів, пробіотиків і пребіотиків;
    • трудомісткість;
    • якщо у дитини є схильність до харчової алергії, доведеться довго підбирати злаки і набагато пізніше вводити їх в прикорм.

    Сумніваєтеся в тому, з якою каші почати прикорм — домашнього приготування або магазинної. Зважте всі за і проти, порадьтеся з фахівцем. Орієнтуйтеся на стан здоров’я свого малюка, раціон його харчування, схильність до алергій. Все це буде мати велике значення. І не забудьте врахувати, що каші можуть бути молочними і безмолочными — тут належить зробити не менш важливий вибір.

    Корисна інформація. У продажу можна знайти 3 типу манки: літера «М» на упаковці, означає м’які сорти пшениці, з яких виготовлена ця крупа (саме її краще всього купувати для дітей); «Т» — тверді сорти; «МТ» — 20% твердих і 80% м’яких сортів пшениці.

    Молочна або безмолочна?

    Молочная или безмолочная каша для прикорма

    Один з найбільш актуальних питань, що хвилюють матусь, з якою каші починати прикорм, — з молочною або безмолочної? Педіатри відповідають на це питання однозначно: безмолочна.

    В якості аргументів вони приводять такі аргументи:

    • шлунку буде простіше адаптуватися до такої їжі;
    • менший ризик алергії;
    • ідеальні для малюків, які страждають алергією, браком ферментів, кишковими хворобами та іншими проблемами;
    • входять до складу лікувального харчування дітей з різними формами непереносимості молока: лактазна недостатність, алергія на коров’яче молоко, целіакія, кишкові інфекції.

    Перший прикорм однозначно краще починати з безмолочних каш, додаючи в них грудне молоко або звичну искусственнику суміш. Через місяць, при відсутності алергічної реакції на новий продукт і проблем зі здоров’ям, якщо маляті вже є 7 місяців, можна спробувати ввести в раціон молочний продукт, але починаючи з мінімальних доз і уважно відстежуючи реакцію організму на нього.

    Ну і, нарешті, настав час визначитися з злаком, з якого найкраще зварити першу кашу.

    А Ви знали, що… гречка — один з найбільш екологічно чистих продуктів? Її неможливо геномодифицировать, для зростання їй не потрібні ніякі добрива. Так що, купуючи її для свого малюка, ви можете не боятися за її якість: це по-справжньому натуральний і корисний продукт без хімії.

    Асортимент

    Незважаючи на досить однозначна думка педіатрів в питанні вибору злаку для першої каші малюка, батьки продовжують сперечатися на цю тему і відстоювати свої суб’єктивні погляди. Грамотні батьки будуть прислухатися насамперед до компетентного думку спеціалістів, а не радам сусідки.

    Гречана

    Гречневая каша для первого прикорма

    Педіатри вважають, що прикорм краще починати з гречаної каші, і у них на це є цілком вагомі аргументи:

    • прекрасно засвоюється маленьким шлунком;
    • містить залізо і велика кількість вітамінів;
    • ідеальна при анемії та проблеми маленького ваги.

    Гречану кашу можна вводити прикорм малюків, починаючи з 4 місяців, так як вона не містить глютену.

    Рисова

    Поряд з гречаної, в перший прикорм, на думку фахівців, можна включати рисову кашу, так як вона:

    • легко засвоюється;
    • містить достатню кількість вітамінів, які знадобляться дитині для росту;
    • ідеальна для першого прикорму при проносі і алергії.

    Якщо постав вибір між гречаної і рисової кашею, керуйтеся рекомендаціями педіатра: при схильності до алергій і проносу — перший варіант, при анемії і маленькому вазі — другий. Якщо малюк здоровий, не принципово, який саме починати: і та, і інша виявляться до речі.

    Кукурудзяна

    Рекомендується починати перший прикорм і з кукурудзяної каші, але тільки в тому випадку, якщо вона промислового виробництва. Якщо готувати її самостійно, виходять занадто тверді крупинки. Вони будуть дуже довго перетравлюватися, так і малюкові можуть дуже не сподобатися. Перевага у кукурудзяної каші тільки одне: вона містить багато заліза і крохмалю. Недоліків — більше:

    • перетравлюється гірше гречаної і рисової;
    • іноді викликає проблеми з травленням;
    • може викликати алергію, так як відноситься до глютеновым;
    • містить мало кальцію і фосфору.

    Кукурудзяну кашу самостійного приготування не рекомендується вводити прикорм раніше 9 місяців.

    Вівсяна

    Всім відомо, наскільки корисна для здоров’я вівсянка. Серед її переваг:

    • висока харчова цінність;
    • великий вміст білків, магнію, рослинних жирів;
    • покращує перистальтику;
    • показана при запорах;
    • сприяє виведенню жовчі.

    Але педіатр все одно не дозволить ввести вівсянку в прикорм раніше 8-9 місяців, так як вона відноситься до глютеновым і може викликати сильну алергічну реакцію.

    Манна

    Манная каша для первого прикорма

    Ще в минулому столітті наші бабусі, не замислюючись, починали прикорм малюка з манної каші. Сучасні педіатри категорично забороняють це робити. Згідно з останніми дослідженнями, вона дуже погано впливає на маленький організм:

    • це важка їжа для ще не зрілого шлунка;
    • у ній велика кількість глютену, так що вона може викликати сильний приступ алергії;
    • мало клітковини і мінеральних речовин;
    • рахитогенное вплив.

    Виходячи із всіх цих даних, фахівці виявили, що вводити манну кашу в прикорм можна тільки після року. При цьому давати її дитині можна буде не частіше 1 (максимум 2) рази на тиждень.

    Всі інші злаки і зовсім рекомендовані дітям тільки після року, так що з ними не варто навіть експериментувати в рамках першого прикорму.

    Враховуючи всі вищеперелічені поради педіатрів, ідеальною є магазинна (коробкова) безмолочна гречана (або рисова) каша, введена в раціон з 7 місяців. Все інше бажано відсіяти.

    Наостанок — кілька порад, як приготувати це блюдо для малюка, щоб не було розчарувань.

    Лікнеп для батьків. Глютен — особливі білки, що входять до складу злакової клейковини. Він може викликати важку алергію або харчову непереносимість. Причому чим молодше дитина, тим вище ризик.

    Корисні поради

    Іноді дитина відмовляється приймати кашу, хоча вона вводиться в раціон, відповідно до порад фахівців. Причина — у недотриманні правил приготування, які молодим матусям потрібно знати, як «Отче наш». Якщо все зробити по інструкції, страва піде на користь і порадує малюка.

    Підготовка

  • Рис повинен бути нешліфований.
  • Крупу потрібно ретельно перебрати і промити.
  • Подрібнити її в блендері до стану борошна.
  • Приготування

  • Готова безмолочна каша вариться на грудному молоці або суміші, рідше (за станом здоров’я малюка) — на воді. Молочний магазинний продукт розводиться водою, згідно інструкції.
  • Якщо віддаєте перевагу готувати перші каші самі, варити на молоці, розведеному водою вдвічі. Незбиране можна використовувати трохи пізніше, якщо реакція малюка на прикорм буде нормальною.
  • 5 гр круп’яної муки (1 чайну ложечку) залити 100 мл холодної води. Постійно помішуючи, варити півгодини. У вже приготоване блюдо додати суміш або грудне молоко 15-30 мл
  • Введення в прикорм

  • Починати потрібно з маленької порції — 1 чайної ложечки. Якщо протягом доби не виявилася алергія, з кожним днем можна давати на 1 ложечку більше.
  • Спочатку каша повинна бути монокомпонентной, а коли дитина звикне, можна готувати її з різних злаків. Змішуючи крупи, можна збагатити продукт всілякими корисними речовинами.
  • Добавки у вигляді овочів і фруктів теж будуть до речі.
  • Масло можна додавати тільки після 7 місяців, починаючи з 1 гр.
  • Дитині можна давати тільки свежесваренные каші.
  • Роздумуєте, з якою каші почати прикорм малюка? Керуйтеся в цьому питанні тільки думками фахівців, а не бабусиними радами.

    Сучасний ринок дитячого харчування адаптує випускаються продукти під будь-які запити. Вони враховують вік, здоров’я, індивідуальні особливості малюка — ні один нюанс не залишається без уваги. І все це, безсумнівно, допоможе зробити вам правильний вибір.

    НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here