Непереносимість лактози у немовлят: як визначити, як виявляється і як лікувати?

0
70

Зміст:

  • Загальні відомості
  • Причини
  • Симптоми
  • Діагностика
  • Лікування

Непереносимість лактози — це патологічний стан, при якому в організмі дитини перестає виділятися лактаза – кишковий фермент, без якого засвоєння лактози (інша назва – лактулоза) неможливо.

Повна відсутність вироблення (алактазия) – рідкість, частіше її рівень просто стає нижче вікової норми, але і це пониження теж здатне стати причиною гиполактазии. Патологію також називають алергією на молоко.

Загальні відомості

Лактозою називається міститься в молоці ссавців дисахаридный вуглевод, продукт розщеплення глюкози і галактози. Інша назва лактоза – молочний цукор. Це могутнє джерело енергії, необхідний для природного розвитку та росту дитячого організму.

До корисних властивостей лактулози відносяться:

  • зміцнення стінок судин, внаслідок чого знижується ризик виникнення хвороб серця і судин;
  • підтримання здорового балансу мікрофлори кишечника, так як лактаза – це середовище, яка необхідна для функціонування лактобактерій;
  • участь у засвоєнні кальцію;
  • підтримка нервової системи в здоровому стані;
  • сприяння росту м’язової тканини.

Для довідки. Найвищий відсоток лактулози міститься в жіночому грудному молоці: близько 6-6,5%, трохи менше – у коров’ячому (4-4,5%). У кисломолочних продуктах дисахарид присутня в дуже малій кількості, а іноді й повністю відсутня.

Шлунково-кишковий тракт людини влаштований таким чином, що найбільш активно лактаза в ньому виробляється в період дитинства, коли організму необхідно перетравлювати і засвоювати найвищу добову концентрацію молочного цукру протягом усього життя.

Після трьох років вироблення ферменту починає знижуватися, так як в цей проміжок часу потребу малюка в грудному молоці чи молочній суміші практично зникає. Саме з цим пов’язано відраза до молока, яке можна спостерігати у більшості старших дітей і дорослих. І хоча нелюбов до молока зовсім не означає лактазну недостатність, цей факт все-таки сигналізує про те, що зміст цього ферменту в організмі низько.

Причини

Розрізняють вроджену і придбану гиполактазию. У першому випадку прояви патології можна спостерігати незабаром після початку годування дитини грудним молоком або молочною сумішшю, у другому симптоми можуть розвинутися в будь-якому віці з-за впливу різних факторів.

Генетична непереносимість лактози – захворювання, причини виникнення якого до кінця не вивчені. Велику роль відіграє расова приналежність – високий відсоток лактозною непереносимості зустрічається у жителів Африки та Азії, південних народів, євреїв. Рідкісний випадок – 100%-е відсутність ферменту, необхідного для перетравлення молочного цукру, зазначається у корінних жителів Північної Америки.

Крім генетичного чинника в розвитку вродженої гиполактазии грає роль спадковість. Ймовірність народження дитини з цим захворюванням набагато вище, якщо один або обидва батьки також страждають від алергії на молоко. Також в групу ризику потрапляють немовлята, що з’явилися на світ завчасно.

Признаки непереносимости лактозы

Придбана непереносимість лактози з’являється як результат негативних факторів або їх сукупності:

  • кишкові інфекції;
  • зловживання молоком протягом тривалого часу, особливо в дорослому віці;
  • дисбактеріоз кишечника;
  • нездорове харчування;
  • глисти;
  • стреси.

Ризик виникнення придбаної гиполактазии природним чином підвищується з віком. Іноді у дітей шкільного віку алергія на молоко з’являється без втручання додаткових факторів, якщо рівень лактази падає нижче гранично допустимої норми.

Існує змішана форма захворювання – вроджена лактазна недостатність з пізнім симптоматичним проявом. Воно діагностується в середньому на 20-40 років.

Симптоми

Непереносимість лактози виражається по-різному: залежно від кількості вироблюваного ферменту і реакції на це організму хворих поділяють на кілька груп:

  • Діти, які можуть вживати близько склянки молока в добу без наслідків для травлення і добре реагують на кисломолочні продукти.
  • Діти, які не переносять молоко, і в обмеженій кількості здатні вживати кисломолочні продукти.
  • Діти, шлунково-кишковий тракт яких однаково погано реагують і на молоко, і на кисломолочні продукти.
  • Діти, у яких симптоми лактазной недостатності виявляються навіть при вживанні продуктів, що містять компоненти молока в дуже незначних кількостях.
  • Ознаки непереносимості лактози у дітей зводяться до розладу травлення: з’являється здуття живота, в кишечнику утворюється надмірна кількість газів, дитина страждає від закрепів і відрижки. Батьки відзначають, що у дитини бурчить у животі, спостерігається часта флатуленция (відходження газів), в калових масах містяться фрагменти не перевареної їжі, він може скаржитися на болі в області кишечника.

    Визначити непереносимість лактози у немовлят можна, якщо його стілець зовнішнім виглядом нагадує створожившееся молоко: він не однорідний, в ньому візуально розділені рідка складова і не перевірене молоко. Іноді у калі можуть бути слиз і жовч – в цьому випадку кал набуває нездоровий зелений відтінок.

    Також малюків з гиполактазией частіше, ніж інших дітей, мучать кольки, рясні зригування. Зрозуміти, що у дитини непереносимість лактози, можна і за таких симптомів порушеного травлення, як нудота і блювання.

    Незалежно від віку та ступеня тяжкості вся симптоматика після вживання молока або кисломолочних продуктів стає більш яскравою, виразною. Захворювання також може супроводжуватися проявами алергії: шкірними висипаннями, свербінням, набряком слизових.

    Найбільш важко протікає вроджена лактазна недостатність – у цьому випадку всі симптоми яскраво виражені, самопочуття дитини залишає бажати кращого з-за постійних болів і травного дискомфорту. В результаті постійної нестачі поживних речовин і вітамінів у таких дітей відзначається дефіцит маси тіла, відставання у фізичному розвитку: вони пізніше починають тримати голову, сидіти, повзати. Також страждає на психічний розвиток.

    Діагностика

    Щоб виявити непереносимість лактози у дитини, досвідченого педіатра часом буває досить клінічної картини, яка полягає в наявності у хворого перерахованих вище симптомів. Однак для виключення вірогідності схожих по симптоматиці захворювань травної системи, необхідно перевірити кал на яйця глист, наявність патогенних бактерій, домішок крові і жовчі.

    Дізнатися, чи є непереносимість лактози у дітей старшого віку, можна за допомогою спеціальної елімінаційної дієти. Для цього на два тижні практично повністю виключаються продукти, що містять молочний цукор (в залежності від клінічної картини, віку пацієнта та інших показників при елімінаційної дієти допускається 1-8 р дисахарида на добу).

    Якщо по закінченні випробувального періоду стан хворого значно поліпшується, симптоми зникають або проявляються не так яскраво, це побічно підтверджує попередній діагноз.

    Лабораторно підтвердити захворювання можна за допомогою ряду інших методик:

  • Тест на толерантність організму до молока: в залежності від віку дитині дають випити 200-500 мл молока, через півгодини проводиться лабораторний аналіз крові на глюкозу. Якщо її вміст у крові перевищує 9мг/дл, хворому ставиться діагноз «лактазна недостатність».
  • Виявлення кількості вуглеводів в кале (проба Бенедикта) допомагає виявити гиполактазию у грудних дітей.
  • Дихальний тест на непереносимість лактози полягає у вимірюванні рівня водню у видихуваному пацієнтом повітрі. Кількість цього газу безпосередньо залежить від активності мікрофлори товстого кишечника. Якщо анаеробні бактерії змушені переробляти не переварившуюся лактозу, вони при цьому виділяють більшу кількість водню, ніж при нормальній роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту (?20 ppm).
  • Аналіз на непереносимість лактози з допомогою смужки-індикатори. Пацієнту дають випити розчин молочного цукру (50 г/100 мл води), після чого протягом півгодини кілька разів проводять вимірювання рівня галактози в сечі тест-смужкою.
  • Крім тестування, виявлення непереносимості дисахарида, а також визначення типу захворювання (вроджений чи набутий) здійснюється з допомогою інструментального гастроентерологічного обстеження: рентгена органів черевної порожнини, іригоскопії, колоноскопії, ендоскопії.

    Виявлені при цьому патологічні зміни слизової також дозволяють диференціювати гиполактазию від синдрому подразненого кишечника, діабетичної діареї, інших запальних та інфекційних захворювань прямої і товстої кишки.

    Лікування

    Лечение непереносимости лактозы

    Щоб вилікувати непереносимість лактози, необхідно поєднання правильно підібраною дієтотерапії, ферментотерапии та симптоматичного медикаментозного лікування.

    Дієтотерапія

    Основа лікування гиполактазии – це повне або часткове виключення з раціону дитини лактулозосодержащих продуктів. Залежно від тяжкості симптоматики це може бути виняток тільки молока або всіх молоковмісних продуктів, включаючи і кисломолочні: кефір, симбивита, закваски, ряжанки, йогурту, морозива, м’яких та твердих сирів, сиру, молочного шоколаду.

    Крім того, в список заборонених продуктів також потрапляють деякі м’ясні продукти (сосиски, сардельки, варена ковбаса, шинка), здобна випічка (торти, пироги, булочки, тістечка, кекси), кондитерські вироби, покриті глазур’ю, соуси (майонез, гірчиця, кетчуп), страви фастфуд-кухні, страви швидкого приготування (супи, пюре, киселі, макарони в пакетах), порошок какао, м’ясні субпродукти (печінка, нирки, мозок), цукрозамінники.

    Що можна їсти при непереносимості лактози:

    • відварне і запечене м’ясо (яловичина, кролик, індичка, курка);
    • рослинні олії (оливкова, соняшникова, лляна, кукурудзяна та ін);
    • риба;
    • овочі і фрукти, зелень;
    • натуральні овочеві і фруктові соки;
    • хліб з білого і житнього борошна, цільнозерновий хліб, висівки;
    • мед, цукор, варення, повидло, джеми;
    • екстрачорний шоколад;
    • рис, макарони, гречка;
    • курячі яйця;
    • горіхи;
    • чай, кава, компоти, киселі.

    Чим замінити молоко при непереносимості лактози? На допомогу прийдуть соєве молоко і сир тофу, соєвий сир, а також вироби з них. Соєві молочні продукти гіпоалергенні, приємні на смак, і містять велику кількість рослинного білка. Білок тваринного походження у високій концентрації міститься в м’ясі, рослинного – у бобових, тому виключення з раціону молока і молочних продуктів при різноманітному меню не вплине на здоров’я негативно.

    Дієта повинна бути грамотною – необхідно стежити за реакцією організму, щоб не виключити з живлення те, що добре переноситься хворим. Дуже часто не вимагається повне виключення з меню кисломолочних продуктів – якщо дитина без наслідків переносить вживання навіть 100-150 гр кефіру в тиждень, його необхідно ввести в раціон саме в такій кількості.

    Значення може мати не тільки обсяг молочної їжі, але і інтервали між її вживанням. Щоб полегшити собі завдання по складанню низколактозного меню, можна завести харчовий щоденник.

    Харчування при непереносимості лактози у немовлят

    Питання харчування грудних дітей у разі появи симптомів гиполактазии підлягає особливо ретельного зважування і залежить від тяжкості проявляється симптоматики. Якщо стан дитини досить важкий, то розглядається питання відмови від грудного вигодовування і переходу на спеціальну безлактозную молочну суміш.

    Якщо ознаки лактазной недостатності виражені не яскраво, стан малюка не викликає занепокоєння, розвиток відбувається у відповідності з віковими нормами, буває досить суворого дотримання дієти годуючої матір’ю. Якщо жінка виключить зі свого раціону продукти з високим вмістом молочного цукру, вміст лактози в її молоці зменшиться і навантаження на травну систему немовляти стане менше.

    При виявленні патології у дітей, що знаходяться на штучному вигодовуванні, їх переводять на безлактозні суміші або суміші з низьким вмістом лактози. Вони збагачені необхідними для росту і розвитку корисними речовинами, тому перехід не повинен викликати занепокоєння у батьків. Надалі, порадившись з педіатром, можна намагатися дуже поступово вводити в раціон звичайну суміш і молоковмісні продукти.

    Лікарська терапія

    Медикаментозне лікування гиполактазии призначається в разі, якщо дієтотерапія не принесла задовільних результатів, і стан хворого не вдалося нормалізувати. Пацієнту призначаються препарати, що містять ферменти, які допомагають травної системи засвоювати важкі для неї продукти.

    Другий пункт – засеивание корисною мікрофлорою кишечника. З цією метою призначаються пробіотики, які містять лактобактерії. Вони сприяють пригніченню патогенної мікрофлори, допомагають перетравлювати їжу і засвоювати лактозу, а також нормалізують вироблення газів в кишечнику.

    Для полегшення стану при вираженій симптоматиці маленькому пацієнтові призначають таблетки від запору або діареї, препарати, що покращують моторику кишечника. Щоб знизити негативні наслідки захворювання і позбутися від авітамінозу, курс лікування вводяться вітамінно-мінеральні комплекси.

    Профілактика непереносимості молочного цукру полягає в уважному ставленні до симптомів розладу травлення, особливо у дітей грудного віку, а також у раціональному і різноманітному харчуванні без перевантаження меню молочними продуктами. Залишати хвороба без уваги не можна – це загрожує серйозними алергічними реакціями, втратою ваги, виникненням кишкових захворювань.

    NO COMMENTS

    LEAVE A REPLY