Гречана каша для дитини: самі смачні й корисні рецепти

0
48

За твердженням дієтологів, гречана каша для дитини — абсолютний чемпіон за поживними властивостями і найкорисніша з усіх каш. Не дивно, що одним з перших прикормів малюків стає саме гречка. Чим же вона це заслужила?

Чим корисна гречана каша?

Малюка рекомендовано знайомити з новим продуктом, що володіє мінімальним ризиком розвитку алергії і максимальною користю для організму, що росте (читайте: з якою каші починати прикорм).

Гречка в цьому плані є ідеальної кашею, так як:

  • володіє великою поживною цінністю;
  • не містить глютен, який провокує алергічні реакції;
  • легко засвоюється організмом;
  • рівень гемоглобіну підвищує в крові, так що рекомендована дітям, які страждають на анемію;
  • клітковина укупі з фруктовими кислотами поліпшує перетравлювання їжі, полегшує засвоєння поживних речовин, оберігає від запорів та інших розладів кишечника;
  • у гречаній крупі дуже багато таких вітамінів, як В1 (тіамін), РР (нікотинова кислота), В2 (рибофлавін), Е (токоферол);
  • флавоноїди, зокрема — рутин, зміцнюють судини, покращують згортання крові, сприяють накопиченню в організмі вітаміну С, який зміцнює імунітет;
  • залізо і мідь беруть участь в утворенні гемоглобіну і кровотворення;
  • кальцій і фосфор формують кісткову тканину;
  • магній потрібний серця.

Такий спектр дії гречаної каші на дитячий організм робить її просто безцінним стравою в раціоні малюків. Але коли можна давати дитині гречку — з якого віку?

Магазинні суміші промислового виробництва можна давати вже до 5 місяців. Самостійно зварену молочну, але ще з подрібненої крупою, можна спробувати з 8-місячного віку. Звичайну гречану кашу, цільнозернове, дозволяється давати після року, але за умови, якщо вона добре разварена.

Правильне приготування — ще один фактор, що сприяє успішному запровадженню нового страви в меню малюка.

Рецепти гречаної каші для дітей

Існують різні рецепти гречки для дітей, так що вибір у батьків є. Якщо дитині ще не виповнився рік, гречане зерно краще попередньо потовкти в борошно. Зробити це можна за допомогою блендера або кавомолки. Після року страву можна варити вже з цільних зерен.

1. Гречані каші промислового виробництва:

  • розвести суху суміш теплою водою (зазвичай температура вказується в інструкції);
  • перемішати ретельно, щоб не утворилися грудки.

2. Звичайна гречка для малюків до року:

  • залити крупу чи борошно (50 гр) окропом (200 мл);
  • варити, регулярно помішуючи, 20-25 хвилин;
  • додати цукровий пісок (не більше 5 гр);
  • додати сіль (щіпка);
  • довести ще два рази до кипіння;
  • зняти з вогню;
  • можна подавати на стіл відразу, а можна попередньо укутати теплою хусткою на 10-15 хвилин: гречка буде більш м’якою і розсипчастою;
  • додати вершкове масло (5 гр).

3. Гречана каша на молоці:

  • залити гречку (дві столові ложки) окропом (200 мл);
  • варити на середньому вогні, помішуючи, протягом 20 хвилин;
  • влити гаряче, але не закипіло молоко (100 мл);
  • додати цукровий пісок (чайну ложку);
  • посолити (невеликий щіпки буде достатньо);
  • довести ще раз до кипіння;
  • зняти з вогню, укутати теплою тканиною на 15 хвилин, щоб блюдо стало разваристым
  • перед вживанням додати вершкове масло (5 гр).

Знаючи, наскільки корисна гречана каша для дитини, не можна позбавляти свого малюка такого цінного і смачної страви. Кожен батько повинен пам’ятати, що в перші роки життя дітям дуже важливо засвоїти максимальна кількість потрібних речовин — адже це база їх здоров’я на все життя.

Гречка — дитяче харчування, оптимальний для цієї мети. Приємного апетиту!

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY